Ontdek het Jonge Wegweters traject

Voor wie is Jonge Wegweters?

Deelnemen als jongere aan Jonge Wegweters

Ik ben een jongere en wil zelf een Jonge Wegweter zijn.

Super dat je interesse hebt in Jonge Wegweters en mee wil bouwen aan de mobiliteit van je stad of gemeente. De stem van jongeren is echt belangrijk in het mobiliteitsdebat van vandaag. Met de toolbox Jonge Wegweters vertrekken we vanuit jouw verplaatsingen om je daarna stap voor stap mee te nemen in het complexe maar interessante mobiliteitsverhaal.

Lees meer

Aan het einde van het Jonge Wegweters traject ben jij de ervaringsdeskundige die het college van burgemeester en schepenen advies geeft over het verkeer van morgen.

Zet de jeugdraad in beweging, overtuig je favoriete leerkracht of verzamel zelf een groep Jonge Wegweters. Wij helpen je wel om de juiste persoon bij je gemeente of stad aan te spreken. Go for it!

Wil je graag aan de slag met Jonge Wegweters? Neem contact met ons op.

Deelnemen als beleidsmaker aan Jonge Wegweters

Ik ben beleidsmaker (jeugdambtenaar, mobiliteitsambtenaar,…) en wil met Jonge Wegweters aan de slag.

Bedankt voor je interesse in Jonge Wegweters en je ambitie om jongeren te betrekken bij het lokale mobiliteitsbeleid. Deze toolbox helpt je de impact van je mobiliteitsbeleid op verplaatsingen van jongeren te onderzoeken, input en draagvlak te genereren voor je mobiliteitsplan (in opmaak) of concrete mobiliteitsprojecten af te toetsen.

read more

Jonge Wegweters brengt beleidsmakers die werken rond mobiliteit (omgeving), jeugd en participatie samen. Bespreek wie de rol opneemt van lokale projectverantwoordelijke, procesbegeleider of inhoudelijk expert. Breng jongeren samen via secundaire scholen, de jeugdraad of lokale verenigingen. Vraag extra coaching of begeleiding aan indien nodig. En ga van start met de toolbox Jonge Wegweters!

Wil je graag aan de slag met Jonge Wegweters? Neem contact met ons op.

Deelnemen als leerkracht aan Jonge Wegweters

Ik ben leerkracht en wil met Jonge Wegweters aan de slag.

Met Jonge Wegweters bied je je leerlingen een boeiend maatschappelijk project aan en realiseer je onmiddellijk verschillende vakoverschrijdende en vakgebonden eindtermen. Ideaal om je gemeente of stad aan te spreken en samen een Jonge Wegweters traject te doorlopen dat écht impact heeft op de leefwereld van je leerlingen.

Lees meer

De toolbox is ontwikkeld voor jongeren uit de derde graad van ASO-, KSO-, TSO- en BSO-richtingen. Bij elke richting is er aansluiting bij verschillende sleutelcompetenties. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de website www.onderwijsdoelen.be of vraag een deelnamegesprek aan.

Wil je graag aan de slag met Jonge Wegweters? Neem contact met ons op.

Hoe ziet een Jonge Wegweters traject eruit?

Het Jonge Wegweters traject is opgedeeld in 6 stappen. We onderscheiden een fase waarin ervaringen en ideeën van jongeren worden verzameld. Vervolgens worden de resultaten geanalyseerd en besproken in groep. In een laatste fase worden aanbevelingen gemaakt en gepresenteerd aan het college van burgemeester en schepenen. Bekijk de video waarin de 6 stappen worden uitgelegd.

Stap 1 – Routes digitaliseren met de Fietstrack

Via het platform van de Fietstrack, een initiatief van UGent, kunnen jongeren zowel hun woon-schoolroutes als verplaatsingen in hun vrije tijd (uitgaan, hobby’s, shoppen, vrienden- of familiebezoek) digitaliseren. Ze beoordelen bepaalde punten en lijnen op deze routes en duiden de gebruikte vervoersmodi aan.

Ze vullen ook een korte enquête in over hun mobiliteitskeuzes, veiligheidsmaatregelen en de algemene fietsveiligheid in de stad of gemeente. Deze data vormt de basis voor het verdere traject.

Stap 1 - Routes digitaliseren met de Fietstrack
Stap 2 – Mobiliteitsbeleving

Stap 2 – Mobiliteitsbeleving

Tijdens de eerste bijeenkomst ligt de focus op de directe mobiliteitsbeleving van de Jonge Wegweters-groep.

De Wekkertocht is een activerende methodiek om de mobiliteits- en ruimtelijke beleving op het terrein te bevragen en ondervinden.

De Belevingsronde is een gespreksmethodiek waarin gepeild wordt naar de algemene mobiliteitsbeleving via stellingen- en vragenkaartjes.

De Fietstrack Analyse gebeurt samen met de jongeren. De groep krijgt de meest opvallende resultaten uit de Fietstrack voorgeschoteld en analyseert samen de synthesekaart.

Stap 3 – Toekomstbeeld

In de Kritische Vragenronde bespreekt de expert mobiliteit (of omgeving) enkele mobiliteitscases (uit de voorgaande stappen) die aansluiten bij de leefwereld van de jongeren. De jongeren kunnen kritische vragen en bedenkingen voorleggen aan de mobiliteitsexpert.

De Droomoefening biedt jongeren de vrije ruimte om hun ideale mobiliteitssituatie vorm te geven in woord en beeld.

Stap 3 - Toekomstbeeld
Stap 4 - Aanbevelingen

Stap 4 – Aanbevelingen

In stap 4 komen alle ideeën samen en maken de jongeren een lijst op van hun prioritaire aanbevelingen.

In het Budgetspel rangschikken de jongeren projectfiches en verdelen ze een realistisch mobiliteitsbudget over de verschillende projecten.

Via de Mentimeter rangschikken de jongeren de generieke en conceptuele aanbevelingen.

Via de methodiek van de Ambassadeur worden de jongeren uitgedaagd om na te denken welke rol de school of vereniging kan spelen bij de realisatie van de aanbevelingen.

Stap 5 – Dialoog en Deal

In stap 5 is het tijd om het college van burgemeester en schepenen op de hoogte te brengen van de wensen en ideeën van de jongeren.

Jongeren maken cadeauboxen gevuld met materialen die verwijzen naar een prioritair project of aanbeveling en overhandigen die aan de beleidsmakers. Nadien gaan ze er over in gesprek.

De beleidsmakers worden uitgenodigd voor de MobiliteitsEXPO. Aan de hand van maquettes lichten de jongeren hun aanbevelingen verder toe.

Elk dialoogmoment tussen het college van burgemeester en schepenen en de groep Jonge Wegweters eindigt met het ondertekenen van een Jonge Wegweters Deal waarin de belangrijkste engagementen worden vastgelegd.

Stap 5 - Dialoog en Deal
Stap 6 - Terugkoppeling

Stap 6 – Terugkoppeling

De Jonge Wegweters Deal vormt voor het lokale bestuur de basis voor een Terugkoppeling. Binnen de tijdspanne van zes maanden koppelt de stad of gemeente terug over hoe ze de resultaten en aanbevelingen van Jonge Wegweters integreert in het mobiliteitsbeleid.

Download hier de Jonge Wegweters Toolbox

Download hier de Hoppin methodiek

Sjablonen die je helpen om de methodieken uit te voeren

Download de Jonge Wegweters Visietekst

Wil je graag aan de slag met Jonge Wegweters?

Vraag hier je deelname gesprek aan

Laat je telefoonnummer en e-mail achter en wij nemen spoedig contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je graag aan de slag met Jonge Wegweters?

Zij werkten al met de Jonge Wegweters toolbox

Ontdek alle Jonge Wegweters praktijkvoorbeelden