Jonge Wegweters Traject Wevelgem

Dilsen-Stokkem

Wevelgem

31.795 inwoners, 8.561 kinderen en jongeren

Jonge Wegweters in Wevelgem was een bijzondere traject waarbij burgemeester Jan Seynhaeve betrokken was als burgemeester én leerkracht. Jan kreeg in 2023 van het Sint-Pauluscollege de opdracht om een nieuw keuzevak ‘vrije ruimte’ vorm te geven. Hij integreerde de methodieken van Jonge Wegweters in zijn lessen en nam de klasgroep op sleeptouw als ambassadeurs van een breder inspraaktraject met Wevelgemse jongeren. 

Op voorhand hadden de jeugd- en mobiliteitsdienst al het gevoel dat ze de jongeren zouden prikkelen met het traject, maar zo’n sterke focus op beleid en concrete aanbevelingen hadden ze niet verwacht. Vooral het budgetspel is hen bijgebleven omdat dit een goede afspiegeling was van wat ze in de realiteit ook moeten doen. De discussie en keuzes die de jongeren maakten, waren interessant om bij te wonen. Jongeren denken meer vanuit de fiets dan volwassenen, maar hun ervaringen vanuit de rijschool zorgden voor een genuanceerd debat, bijvoorbeeld over fietsstraten en zone 30.   

Uiteindelijk vroegen de jongeren realistische en uitvoerbare zaken die resulteerden in zes concrete projecten. Een enthousiaste groep leerlingen overhandigde op 9 januari 2024 de cadeauboxen met hun aanbevelingen aan de schepenen.  

“Jongeren zijn dagelijks weggebruikers, maar komen minder aan bod in de traditionele participatietrajecten. Via Jonge Wegweters is de methodiek op hun maat. We kregen door hen een beter beeld van de knelpunten op hun routes. Veel voorstellen van de jongeren zijn echt laaghangend fruit waar we makkelijk mee aan de slag kunnen gaan. Ik was blij dit als leerkracht mee te begeleiden.

Jan Seynhaeve, burgemeester