Gewestweg in Zaffelare

Wie op 22 maart toevallig in Zaffelare was, heeft wellicht een grote groep kinderen in fluohesje langs de gewestweg zien wandelen. In opdracht van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer ontwikkelden we een speciaal Jonge Wegweters-traject waar kinderen én jongeren worden betrokken bij het herontwerp van een deel van de gewestweg N449. Deze weg loopt dwars door het dorp Zaffelare, deelgemeente van Lochristi.

Een gewestweg, is dat niet moeilijk en saai om over na te denken?

Niet als het aan de kinderen en jongeren ligt. We merkten tijdens de wekkertocht dat zij echt dagelijks gebruiker zijn van de weg. En gebruiken deze weg, in tegenstelling tot de meeste volwassenen, vooral te voet of met de fiets. Daarom komt blik van de zachte weggebruiker veel sterker naar voren. Maar ook jongeren die al met de auto mogen rijden, geven aan dat het voor fietsers en voetgangers niet altijd even aangenaam is. Er werden voorstellen gedaan om in de kern van het dorp snelheidsverlagende maatregelen te nemen, zoals een versmalling of drempel bij de oversteek van de school. Op kaart gaven kinderen en jongeren aan wat exact waar moest gebeuren om de weg veiliger en aangenamer te maken.

Voor het Agentschap Wegen en Verkeer was dit een leerzame eerste blik op kinderen- en jongerenparticipatie. Het was voor ons mooi om te zien hoe kinderen en jongeren vooral nadachten over alle doelgroepen die de weg gebruiken.

Agentschap Wegen en Verkeer zet participatie van kinderen en jongeren verder.

In deze eerste testcase wil het Agentschap Wegen en Verkeer bekijken hoe kinderen en jongeren beter betrokken worden het herontwerpen van gewestwegen. Hun inbreng werd meegenomen in de participatie van de volwassenen, die na het eerste participatiemoment plaatsvond. Deze zomer zal een ontwerpbureau een voorontwerp ontwikkelen. Na deze zomer komen de kinderen en jongeren nog eens bijeen om hun kritische blik te gebruiken op het voorontwerp.